DREPTUL LA LIBERA INDIGNARE

Înainte de protestele împotriva proiectului minier de la Roșia Montană știam de tricourile cu mesaj, de keepcalm-uri și că isus vine pe toate zidurile din oraș. Apoi au apărut delicioasele lozinci cu spiriduși, ketchup și autor colectiv. Între ele, s-a plimbat la marșurile de protest îndemnul „INDIGNAȚI-VĂ!” scris simplu, negru pe alb. Rămîne unul dintre mesajele mele preferate și vă invit să facem un tur al indignării pe pagina pe care RMGC manipulează zilnic România!

Prima oprire: apelul către autorități pentru a apăra minerii de „amenințările fără precedent” ale ecologiștilor. În imaginația celor care reprezintă sindicatul Viitorul Mineritului, teleghidată și sponsorizată de RMGC, protestatarii au fost „aduși” la Cîmpeni de peste tot din țară pentru a-i împiedica (cu forța) pe mineri să minerească. Sînt concediate fără drept de apel toate motivele reale și întemeiate pentru care se protestează din convingere împotriva proiectului minier de la Roșia Montană, precum pericolul exploatării cu cianuri, opoziția față de legea care ar putea permite unei companii private să facă exproprieri după bunul plac, certitudinea că locul celei mai vechi localități atestate documentar din România este în patrimoniul UNESCO (nicidecum în falcile excavatoarelor), calculul putred al profitului țării noastre și obediența întregii clase politice față de golporația canadiană. 

Sindicatul Viitorul Mineritului mai joacă cel puțin la fel de tare în altă postare recentă a RMGC. Advertiser cu bugete paradoxale în raport cu propriul statut și cu drama lipsei acute de locuri de muncă prin care trec membrii săi, sindicatul minerilor resimte dureros dispariția libertății de exprimare în România. Nu, nu așa în general, ci pe motiv că CNA le-a interzis reclama la cianură!

33 de caschete RMGC jelesc în subteran mineritul de suprafață. Minerii mimează interesele breslei într-o farsă grosolană regizată de golporație, în care primul ministru se dă peste cap să joace rolul principal și pe care o parte a presei o înghite pe nemestecate odată cu porția de publicitate.

Perspectiva gropilor sinistre care vor rămîne în locul Apusenilor scobiți cu explozibil este prezentată, în mod batjocoritor la adresa oricui a admirat vreodată o priveliște de munte, un parc sau măcar un copac plantat pe trotuar, drept „una dintre cele mai frumoase destinații turistice din Europa”.

Demararea proiectului minier de la Roșia Montană ar aduce cu sine împlinirea tuturor dorințelor - din „poporul sărac” care sîntem astăzi, ne transformăm cît ai zice „cianură ” în metafora penibilă „tigrul economic al Balcanilor”.

Sub eticheta „incredibil, dar adevărat”, RMGC susține că singura problemă otrăvitoare a cianurii este renumele prost, că altminteri ea se găsește în tot ce ne înconjoară și mai ales în ce punem pe masă – cireșe, caise, fasole, cafea, migdale, sare.

Din loc în loc, pe pagina RMGC rînjesc avizele, încurajările și aprobările iubiților conducători: Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget; ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea; Ioan Dârzu, membru al Comisiei Speciale de evaluare a proiectului minier; Daniel Constantin, ministrul Agriculturii; Daniel Chiţoiu, Ministrul Finanţelor Publice; Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților; fostul ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu (că actualul, după experiența Club A, nu-și mai poate scoate luneta în public nici măcar pe teren propriu).

Într-un articol trîmbițat de RMGC, George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, enumera printre preocupările SRI și „riscul de blocare al implementării investiției” de la Roșia Montană. Nu afacerea cu cianură este riscantă, ci doamne-ferește posibila blocare a ei. Și nu avem niciun motiv să ne îndoim că interesele României sunt bine reprezentate de politicieni, câtă vreme SRI nu a pomenit, în atîta amar de ani, nici picior de corupt în zona proiectului Roșia Montană.

În prima jumătate a lui septembrie, sub fiecare dintre grozăviile împachetate de RMGC într-o păturică mincinoasă se scurgeau zeci sau sute de indignări, unele dintre ele cu zeci de like-uri și reply-uri la rîndul lor. Românii se indignează pe șleau, cu multe semne de exclamație, porcos și nervos, mucalit sau relaxat. Fără economie de vorbe. M-am indignat și eu puțin cu ei, în nu mai mult de 3-4 comentarii cu cei 7 ani de acasă.

Acum, indignează-te dacă mai poți! Cînd am revenit pe pagină, am observat că nu mai pot comenta, nu îmi pot plăcea și nu le mai pot răspunde altor comentarii. Banned! Nici apăsînd butonul LIKE, pentru a intra de bunăvoie în seria celor 663.000 de profiluri din ograda RMGC, nu îmi recapăt dreptul la indignare.

Am căutat postările de luna trecută sau de la începutul lui octombrie, pe care le lăsasem colcăind de comentarii, dar în ultima vreme RMGC a investit cu spor în reabilitarea mediului online și indignarea românilor a dispărut în cea mai mare parte în iazul fără fund al cenzurii. Au rămas ținețiototașa-urile în opoziție cu cîteva înjurături care să le pună bine în valoare. 1-2, pînă la maxim 7-8 comentarii pentru fiecare postare din trecut.

Azi-noapte, 19 octombrie 2013 la ora 2.56, postarea despre protestul din muzeu adunase 165 de comentarii. Astazi, 19 octombrie, ora 19.30, au mai ramas 3. Vă stau la dispoziție cu capturile de rigoare!

Salvasem în septembrie indignările care mi-au ieșit în cale, am mai adoptat ieri cîteva și urmează în continuare un mic iaz de decantare al indignării naționale. Cuvintele românești sînt iuți, opărite, educate cu ceapă și usturoi, fără „incredibil, dar”, ci pur și simplu adevărate. Nu sunt scrise în limba hipsterilor, nici a eco-teroriștilor sau anarhiștilor, mai degrabă în dialectul inconfundabil al înțelepciunii populare, care într-un fel sau altul tot trebuia să ni se arate la un moment dat.
+ Sparkling mind și grafică Oana Dorobanțu
+ Foto Camil Dumitrescu
+ Exercită-ți dreptul la libera indignare! Prostestează!  

No comments:

Post a Comment