REMEGECE, TE PUI CU BLONDELE?


1 și cu 1 fac o pereche de pantofi. Dar cianura, cît costă cianura? Dincolo era mai ieftin! L-am invitat pe Dragoș Tănase, fost student la ASE și protestatar-de-pe-vremea-cînd-nu-se-protesta, să ne dea o lecție zdravănă de matematică și economie. A acceptat invitația, dar în calitate de Director General al RMGC. La schimb îi dăm și noi lecții - de stil, că a venit accesorizat cu un iaz de cianură pe post de cravată. 

Suntem la KM 0/ digi24/ 29 septembrie și ne grăbim la minutul 31:00. Întrebarea despre profitul RMGC sare într-un picior de 5 ori la rînd înainte să primească un răspuns. Pentru DG de la RMGC nu contează cît e, atîta vreme cît Romania va cîștiga 5.3 miliarde de dolari. Acestea sînt practic cele 4 miliarde ajunse la maturitate. La vremea lor, a fost nevoie de o isterie publicitară ca să depistăm ce se poate face cu ele. Astăzi putem să intrăm pur și simplu pe pagina de Facebook a RMGC ca să aflăm exact cum vom cheltui acești bani. De fapt, numai 1.8 miliarde USD vor intra direct la bugetul de stat. Restul de 2.2 miliarde USD reprezintă bani cheltuiţi în România pentru salariile angajaților români, construcţii, energie electrică, materiale, transport, reactivi, piese de schimb şi altele.” Decideți singuri dacă pot fi încadrate cheltuielile RMGC la capitolul profit pentru statul român după ce citiți asta.

La finalul travaliului, scoate capul și profitul de 1.5 miliarde al RMGC. Cred că DG s-a fîstîcit atîta de jenă. Pe cît de producătorul de aur numărul 1 din Uniunea Europeană urmează să devină patria noastră, pe atît de proastă pare a fi afacerea lor! Investițiile gata făcute la Roșia Montană ajung la 500 și ceva de milioane de dolari, 600 deja în alte declarații ale aceluiași Dragoș. Și asta înainte de aprobarea proiectului. Că după ce se aprobă ar urma 25 de ani de pușcare, concasare, măcinare, leșiere, electroliză și alte chinuieli la finalul cărora în buzunarul RMGC ar ramîne doar 1.5 miliarde de dolari. N-o să le ajungă nici cît să cumpere ultima colecție Rick Owens. Iar cu adevărat dramatic este că profitul RMGC nici nu prea are cu ce să crească în cursul exploatării, pentru că în afară de aur și argint alte minereuri exploatabile comercial nu există și pace (51:10+). Ăsta e scorul final, după cum se vede și într-un grafic cu căsuțe colorate pe o foaie A4, pe care Dragoș îl îndreaptă cinstit spre cameră: România 5.3, RMGC 1.5. 

Pe cît de generos este acum Dragoș cu statul român, pe atît de hrăpăreț a fost cînd a declarat anterior că, dacă Parlamentul respinge proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană, daunele pretinse s-ar ridica la „cîteva miliarde”. Știați că RMGC a mai dat statul român în judecată și a pierdut? Pentru că Dragoș știe, dar unde n-a mers milionul, sigur merg miliardele. Doar în declarații, bineînțeles. Pe aceeași temă, DG al Gabriel Resources Ltd a fost ceva mai precis, într-un interviu acordat publicaţiei canadiene Globe and Mail. Lui i se pare că Guvernul României ar trebui să despăgubească RMGC cu 4 miliarde de dolari. Deci: dacă RMGC își strînge catrafusele cu 25 de ani mai devreme, poate spera la 4 miliarde, iar dacă minerește cinstit până la nunta de argint, numai la 1.5?!

DG, ca și susținătorul RMGC mai cu barbă, Bogdan Naumovici, se plînge de ploaia de mituri. În realitate, nici otrăvirea cu cianură, nici munții măcinați pe de-a-ntregul, nici depopularea sau valoarea de patrimoniu a zonei nu sunt mituri. Dar profitul gras al României versus cel stafidit al RMGC în caz că DA și despăgubirile bombastice care s-ar impune dacă NU sînt doar miliarde fabricate în laboratorul de mituri al RMGC. 

Dragoș e proaspăt bărbierit, deci pare bine pregătit, dar nu cred o cifră din ce spune! La întrebarea Elenei Vijulie „Ați plătit politicieni pentru realizarea acestui proiect?” (36:25+), a răspuns de două ori „Nu”: o dată fără să i se vadă fața, a doua oară cu degețelele. Culmea era să răspundă „Nu cu pumnul!”. După asta, nu mai cred nici cuvintele de legătură din afacerea cu cianură.  

No comments:

Post a Comment