CARE-I TREABA CU TREBURILE

Am fost astăzi la croitor, să mai repar ce se poate:
- 2 cămăși, una galbenă și alta ciclam, ambele cu burlane pe post de mîneci
- o pereche de colanți spațiali cam lungani, de-mi acoperă în întregime sînii cu planete
- o rochie cu ierburi, o haină ierbivoră, o pereche de jeanși Miss Sixty - fiecare cu cîte o cusătură desfăcută
- o rochie ciclam și alta neagră –  amîndouă de catifea, prima de transformat în bluză, a doua de tivit că am scurtat-o cu foarfeca
- un tricou Manoush - de tivit, că l-am decoltat și p-ăsta cu foarfeca
- un fel de rochie-vestă-top - de voal negru, de strîmtat
- o fustă de blugi – preferata mea – de schimbat fermoarul, că s-a produs o încurcătură
- un paltonaș Escada, cu imprimeu de camuflaj floral din catifea, în care încap 3 iulii în momentul de față.

Am mai găsit acolo o haină albă, mițoasă, rămasă deschisă pentru probe după ce a trecut prin 3 serii de operații estetice. Dar asta nu e o problemă. Problema n-are nicio legătură cu hainele. De altceva mi-e mie rău. M-am întors de la croitor cu creierii ferfeniță, cu tremurici și un pumn de neliniști.

Totul a pornit de la nepoata croitorului. Fata are 25 de ani și se pare că a trecut recent prin 2 situații.

1. S-a aflat în casa unui bărbat. De față cu ea, individul stătea la orizontală, aparent fără nicio boală, iar mama lui venea cu tava plină de mic dejun și îl servea direct în pat. Nu știu dacă i-a dat și ei ceva, dar i-a spus să ia aminte, să învețe cum să slujească bărbatul. Nepoatei croitorului i-a picat foarte greu lecția de masă și s-a dat dusă din casă.

2. Un alt bărbat a venit cu mașina în fața blocului ei, a preluat-o și a dus-o la un restaurant. Acolo, nepoata croitorului i-a spus că n-are sens să lungească ciorba aiurea și l-a informat din start că ea preferă bărbatii cu care poate împărți în mod egal treburile casnice. Bărbatului i-au stat în gît aceste treburi. Nu voia, nici nu putea. Nepoata croitorului a ieșit din restaurant ghinionistă, la fel ca din prima situație.

Din cauza lor, n-am avut o seară prea normală. Bărbatul întins pe spate, hrănit, spălat și curățat de femei, și al doilea stînd picior peste picior stăpîn pe lenea și neputința lui mi-au stăruit în minte cîteva ore după ce am plecat de la croitor. M-am gîndit numai la treburile casnice, am reconstituit în mintea mea mîinile de bărbat și toate lucrurile înfipte, întortocheate și înșurubate care stau doar în puterea lor.

Dar pe lîngă pățaniile nepoatei, mai e un nepot. Numai ce îi vizitaseră croitorul și soția lui, pe nepot și pe soția lui, în apartamentul lor de 3 camere și 2 băi. În timpul vizitei, a apărut o scamă în schemă, iar nepotul croitorului a întins o mînă agilă și a cules-o instantaneu de pe unde atîrna. Mi-au povestit că atît cît au stat ei acolo, nepotul și-a văzut cu hărnicie de treburile casei. Am amuțit. Se pare că îl nemulțumeau șuruburile unui scaun. L-a demontat și l-a făcut la loc, nu înainte de a reteza șurub cu șurub ca să se potrivească cu viziunea lui.

Asta e ca atunci cînd o prietenă mi-a povestit că iubitul ei și-a confecționat singur toată mobila. Dar multe dintre noi, inclusiv nepoata croitorului, trec prin viață ca furnicuțele fără să descopere minunile vindecătoare care se ascund într-o lovitură zdravănă de ciocan. 

Ajutorul unui bărbat bun seamănă cu pîinea bine crescută și cu cina binemeritată. De cele mai multe ori, pînă nu ești sătulă, nu-ți dai seama cît ți-a lipsit. Poftă bună!


+ Rochie de Bianca Andronache
+ Foto de Ioana Daria
+ Inimioară roz Oana

No comments:

Post a Comment