Pe lista lucrurilor obligatorii

Nu mi-era deloc clar că la un moment dat cu toții o să dormim în mijlocul camerei cu pleoapele lipite de obraji ca tataie Diță, nici că o sa plecăm vineți pe tot corpul într-o pădure cu unicorni, ca prietena mea Diana, dar creșteam cu ferma convingere că două lucruri sunt obligatorii: să ne rupem o mână sau un picior și să fim mușcați de un cîine sau mai mulți.

Cam în vremea aia, m-a atacat un cîine lup într-o pădure de stejari din Argeș. Dar nu m-a mușcat propriu-zis. La puțin timp după incident, m-am întors în casa de cărămidă din București. Cum am rămas singură în cameră cu frica de lup, am spart geamurile cu o păpușă de plastic îmbrăcată și machiată ca Scufița Roșie. Cum nu dispuneam atunci de mijloace pentru combaterea sperieturilor la domiciliul fricosului, am fost dusă la un vrăjitor de la noi din cartier. Ca să fie mai ușor de înțeles pentru toată lumea: vrăjitorul din 23 august semăna la față cu Gandalf din Pământul de Mijloc. Mi-a încălzit rapid o supă de metale într-o lingură pe care o ținea în echilibru deasupra flăcării de aragaz. De frică nu m-am vindecat, iar singurătatea devine uneori insuportabilă în fața ferestrelor închise, doar că de atunci n-am mai încercat să scap de ea.

Azi am tras o căzătură pe cinste. Nu toate fetele știu că dacă te cocoți pe un scaun de birou cu rotile ca să iei o cutie de pantofi de pe dulap aterizezi forțat cu cracii în sus. M-a durut atît de tare încît am crezut ca mi-am rupt mîna pe care era obligatoriu să mi-o rup, plus coloana ca bonus. S-a răcit, s-a învinețit, au năpădit-o furnicăturile, dar nici vorbă să se fi rupt.

Acum îmi dă mîna să concluzionez că viața are totuși multă milă de oameni. De fapt, ne chinuie, nu încape îndoială, dar o face și fără să muște din carnea noastră sau fără să ne rupă oasele. Pentru că îi place să ne vadă gîdilînd în continuare cîinii după urechi și coborînd de pe dulapuri o cutie de pantofi după alta. Viața amînă moartea la nesfîrșit și, din observațiile mele, acționează cu dărnicie în tot acest interval.


No comments:

Post a Comment