Colecția capsulă de idei imposibile

 Cît mai multă lume să stea întinsă pe spate la noi în pat, în fața geamului. Ceea ce vor vedea propriu-zis este o bucată de cer atîrnînd deasupra împletiturii de tenebre care ne servește drept gard viu pe timpul iernii. Cînd sigilez bine geamul trăgînd perdelele, bulina de lună reușește să se strecoare cumva în dormitor, ca jurnaliștii pe care îi dai afară pe ușă și ei intră înapoi pe fereastră.

★ Să mă opresc totuși din mîncat. Dar. Cu Dana Grecu îngenuncheată, Oana Stancu metaforică, Gîdea mesianic și Klaus logoreic nu este o variantă să renunți la popcorn. Mi-am hrănit serios interesul pentru sinteza zilei cu sărățele înmuiate în zeamă de murături, cartofi însiropați cu unt, pîine albă cu ulei de măsline și paste tăvălite prin usturoi.

★ Să se refacă Domestic (2012), regia Adrian Sitaru. De data asta altfel, cu scenografie frumoasă și în afară de tabloul cu cai, cu costume din brocart de mătase, cu personaje mai bizare decît oamenii de la bloc. Practic, să se facă tot ce se consideră necesar ca întreg filmul să fie pe măsura straniei imaginații din care au țîșnit un cîine, o găină, un iepure, o pisică și un porumbel care, cînd nu le-au provocat ei înșiși, cel puțin au asistat la crimele, accidentele, despărțirile și crizele care s-au întîmplat.

★ Revenind la pat. Ca uleiul pe vîrfurile despicate, așa să se evapore teama că o sa intre cineva pe geam, direct pe ușă sau prin balcon ca să ne taie noaptea cu cuțitul în pat. Și, tot la capitolul „fără durere”, să nu mă mai usture ochii de la dermatograful bio de culoarea prafului cosmic.

★ Să gîndesc mai de doamne-ajută cînd îmi petrec nopțile între somn și trezie. Stăruiesc zeci și zeci de minute într-o stare care seamănă cu visul, doar că nu e video, muncind la o singură idee. Ați săpat vreodată o pivniță cu cazmaua de plastic?

★ Să plîngă de bucurie pisicuța din casa părăsită de alături pe care o aud văicărindu-se în fiecare dimineață de weekend fericit și în fiecare noapte de săpat la pivniță.

★ Acum, depășind perimetrul casei… Să semene sala de sport cu o cabină de probă, iar contactul cu banda să se simtă pentru arcul piciorului ca atunci cînd probează o pereche de sandale, nu ca o ședință de tortură. Aspectul de bord de navă spațială poate rămîne neschimbat la banda de alergat.


No comments:

Post a Comment