De ce s-a transformat Remus Cernea în prinț din motivele greșite

Cînd eram mică și chiar mai neajutorată decît acum, vecina și colega mea de clasă Aurelia mă alinta pe maidan așchilopato, aschilambico, scheletronule, așchimodie, două bețe-nfipte-n cur, că doar nu era să-mi zică firavo. Cînd am crescut și mi-au ieșit la iveală picioarele de sub rochii de designer pac! rățușca cea urîtă a devenit cool inclusiv pentru un public care și-ar fi testat pe ea aptitudinile de bully în trecut. Așa și cu broscoiul Remus Cernea, care a fost fătălău, poponar, oaie creață și rocker jegos pînă s-a pupat cu Mica Sirenă la Palatul Parlamentului și a devenit cool cît ai zice „delfin”.

Ca să ne înțelegem, Remus Cernea e cool. Pentru că susține în parlament, pe Facebook și în general pe unde apucă drepturile omului, protecția mediului, separarea dintre stat și biserică, parteneriatul civil. Postează chestii adorabile ca „Animăluțele sunt drăgălașe și prietenoase. Ar trebui să le respectăm și protejăm, nu să le torturăm și mâncăm”. Chiar și cînd face o gafă, cum a fost vizita în țara-fantomă Taiwan, se folosește de ocazie pentru a-și exersa toleranța: „Îmi doresc foarte mult ca autoritățile decidente din România să dovedească înțelepciunea necesară pentru a fi deschisă la București o reprezentanță economică și culturală a Taiwanului". Sînt perfect de acord că nu e nimic extraordinar în a fi tolerant și normal la cap, dar lucrurile simple, elementare, care ar putea să fie de la sine înțelese, au nevoie de multă reclamă într-o „țara mea” în care dumnezeu își bagă coada în revizuirea Constituției, bisericile concurează cu spitalele, școala are loc de religie, dar n-are loc de educație sexuală, homosexualitatea trece drept boală psihică în glosarul multora, iar Klaus numără pînă la 3 în fața unei hotărîri judecătorești definitive.

Deși e evident că Remus Cernea e un parlamentar de bun simț, e mai degrabă luat la mișto decît luat în serios pe fond. Într-un costum slim și cu o atitudine virilă ar fi putut să susțină că dugongii sînt persoane non-umane și ne-am fi gîndit măcar preț de un talkshow dacă nu cumva chiar are dreptate. Că folosește des cuvîntul drăgălaș și că locuiește cu părinții ar fi fost dovezi de excentricitate pentru un bărbat sexy. Așa, Remus Cernea e doar lame. A fost. Pentru că de cîteva zile toate mătușicile îi urează casă de piatră și toți vericii îl invidiază cu foc.

Dar a devenit cool din motivele greșite. Acolo unde n-au răzbit convingerile lui, a punctat decisiv iubita fîșneață. Și nu greșesc doar cei care și-au azvîrlit admirația asupra lui acum. Remus Cernea are o problemă serioasă dacă înțelege ca pe o victorie faptul că le-a arătat el lor că nu e homosexual, ci iubitul unei femei frumoase, fraerilor!.


Fotomontaj de Cătălin Cristuțiu

No comments:

Post a Comment