Selfie de grup

Deși stau pe scaun la coafor cu moațe în vîrful capului, nu e momentul potrivit pentru botic de rață. O altă ființă umană îmi desface părul șuviță cu șuviță, separă cu croșeta cîte 3 fire odată și le colorează în nuanțe de blond diferite, după care le împachetează în staniol. Mai multe femei stau pe scaune în aceeași încăpere și alți oameni le umblă prin păr. Lumina călîie de afară ne trece rapid cu vederea. Practic, situația noastră strălucește destul de sărăcăcios într-un salon de lux din București.

Dacă ești fată și pe deasupra poetă închipuită și posesoare de blog, e firesc ca sensibilitatea să te țină numai în șuturi. Te confrunți cu tot soiul de reacții afective și apoi le ilustrezi cît poți tu de frumos cu mai multe poze fără riduri, fără păr alb și fără dinți galbeni la rădăcină. Dar starea mea de acum, anxietatea care poate fi pe alocuri confundată cu oboseala sau cu inadecvarea, nu e neapărat o chestie pentru fete. 

Ființa care îmi croșetează șuvițele, sora mea chinezoaică, prietenele mele cu gura pînă la urechi, colegii din editură, mamele și pamfletarii de pe facebook, înstrăinații de mine și oamenii necunoscuți de pe planeta pămînt, cu toții știu sentimentul ăsta. Nu face parte din sfera mîncare-haine-adăpost-ocupație-călătorii-prieteni-iubiri. A fost dezbătut pe larg în revista Les Temps Modernes și descris superficial în Cosmopolitan. E liniștitor că anxietatea se simte la fel înăuntrul tuturor pachețelelor de organe în care sîntem captivi, chiar dacă se exprimă diferit. Pentru fundul meu și pentru rațiune, scaunul din fața oglinzii de la coafor este unul dintre cele mai comode și sigure locuri din lume. Prin prisma acestui sentiment, e un hățis în junglă.

Și, cum stau aici înconjurată din toate părțile de pericolele vieții în sălbăticie, o altă ființă umană îmi croșetează în continuare firele de păr din cap, cu grijă să nu doară, iar eu continui să scriu pe telefon, ca Codin Maticiuc sau ca Marian Godină, dar cu cuvintele mele, despre selfie-ul pe care-l avem în comun.

No comments:

Post a Comment